Vaspitačice u Paraćinu na privremenom radu za 20.000 dinara

Izvor Radnik.rs | Foto:Pixabay Jun 26, 2018
Trideset radnika, među kojima je dvadeset vaspitačica, angažovano je u predškolskoj ustanovi "Bambi" u Paraćinu po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko takozvanih javnih radova, a za svoj rad su plaćene do 20.000 dinara i dvostruko manje nego njihove kolege koje imaju ugovor za stalno u toj predškolskoj ustanovi.
 

Direktorka ovog vrtića Ivona Mihajlović i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović za Radnik.rs navode da nije bilo drugog načina da se radnici angažuju zbog zabrane zapošljavanja, a da bez ovih radnika predškolska ustanova ne bi mogla da funkcioniše.

 
Opština Paraćin i Nacionalna služba za zapošljavanje raspisali su tokom ove i prošlih godine više konkursa za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica. Na ovaj konkurs prijavljuju se lokalna preduzeća, ustanove i firme i druga pravna lica, a konkursi se sprovode "radi očuvanja i unapređenja radnih sposobnosti nezaposlenih, kao i radi ostvarivanja određenog društvenog interesa".
 
Međutim, prema rečima direktorke Predškolske ustanove "Bambi" u Paraćinu, ovaj konkurs je i jedini način da ova ustanova angažuje vaspitačice, servirke i spremačice koje su im neophodne za rad ustanove. "To je opcija da možemo preko javnih radova četiru meseca u toku godine da  angažujemo radnike na osnovu projekata. Projekat se piše sa nekom temom i navede se koliko je radnika potrebno za njegovu realizaciju. To je neko trenutno rešenje", kaže direktorka Ivona Mihajlović.
 
Ona navodi da nakon četiri meseca angažmana, ustanova više nema osnov da angažuje te radnike, pa oni pristanu i da volontiraju. "Jedan broj radnika pokaže dobru volju i neki period radi volonterski do sledećih javnih radova ili dok se ne nađe neki drugi način njihovog zapošljavanja. Onda mi sklapamo sa njima ugovor o volontiranju i radnici to čine da bi ova ustanova funkcionisala. Kada volontiraju, radnicima se mogu pokriti samo troškovi putovanja", kaže ona.
 
Mihajlović navodi i da su radnici angažovani na ovaj način "degradirani kada je reč o zaradama". "Za javne radove se precizno zna kolika mogu da budu primanja i to je do 20.000 dinara, a vaspitač u ustanovi koji ima ugovor o radu za stalno u ustanovi ima prosečno 40.000 dinara", navodi ona.
 
Mihajlović kaže da ustanova na čijem je čelu ne može da zaposli nove radnike po ugovoru o radu jer je na snazi takozvana zabrana zapošljavanja koja ograničava broj radnika u javnom sektoru. Jedini način da vrtić zaposla nove radnike je da opština koja je osnivač vrtića uputi zahtev komisiji koju je formirala Vlada Srbije. Kako navodi, opština Paraćin je upućivala zahteve Vladinoj komisiji da zaposle vaspitače i drugo osoblje, ali im osim u jednom slučaju nije odobreno da zaposle nove radnike. Ona navodi da predškolska ustanova "Bambi" ima 97 zaposlenih na neodređeno, što, prema njenim rečima, nije u skladu sa pravilnicima koji propisuju potreban broj radnika.
 
"U poslednje dve i po godine naša ustanova je jedina u opštini Paraćin dobila saglasnost da primi 12 radnika na neodređeno vreme, ali nama je od donošenja uredbe o zabrani zapošljavanja 2013. godine 19 ljudi otišlo u penziju. Takođe, mi smo 2013. godine otvorili i novi vrtić. Nekada sa jednom grupom (dece) radi jedan vaspitač što nije dovoljno", kaže Mihajlović. 
 
Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović za Radnik.rs navodi da ozbiljan problem sa angažovanjem radnika u paraćinskoj predškolskoj ustanovi počinje 2013. godine kada je, kako kaže, uvedena potpuna zabrana zapošljavanja i za ustanove i javna preduzeća.
 
On kaže da radnici generalno nedostaju u javnom sektoru u Paraćinu, ali da je u vrtiću najkritičnije. Osnovni problem je, tvrdi on, u tome što opština Paraćin ne može da zapošljava nove radnike bez saglasnosti komisije Vlade Srbije, iako opština još uvek nije dostigla maksimalni broj zaposlenih utvrđen odlukom Vlade o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme.

KOMENTARI

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

REAKCIJE

Obavezno pogledajte: 3 filma po istinitim pričama

Rado se odlučujemo za filmove snimljene po istinitim pričama. Shvatamo ih ozbiljnije, a i…

BRAK NAKON SEKSA ZA JEDNU NOĆ? Evo da li takvi parovi opstaju!

Prema najnovijim rezultatima istraživanja u kom je učestvovalo preko hiljadu ljudi…

Probaj POZU MAČKE, garantuje najjačI ORGAZAM

Ne samo muškarcima već i onim ženama koje svoje telo ne poznaju dovoljno i ne znaju šta…

Indijac odsekao nokte posle 66 godina | VIDEO

Vlasnik najdužih noktiju na svetu Indijac Šridar Čilal posekao je svoje nokte posle punih…

Žene koje imaju NEZABORAVAN SEKS uvek rade ove stvari

Postoje žene koje su pune seksualnog samopouzdanja i koje, kada je to u pitanju, ništa ne…

Lekari upozoravaju: Novi trend za postizanje orgazma može biti veoma opasan

Kako pišu strani mediji, na internetu se prošitilo iskustvo žena koje su probale da…
Loading...

STVAR UKUSA

loading...
© 2015 Agencija Expres Media. All Rights Reserved
Our website is protected by DMC Firewall!