Monday, June 18, 2018

Vodostaj reke Toplice u stalnom je opadanju i trenutno se nalazi na nivou od 180 centimetara, izjavio komandant Opštinskog štaba za vanredne sitiacije, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović dodavši da je vrh poplavnog  talasa kod Prokuplja dostigao maksimum  4. marta u 17 časova kada je iznosio 240 centimetara.


Zbog naglog otapanja snega i obilnih padavina, koje su izazvale izlivanje reka i potoka iz  korita, na teritoriji prokupačke opštine  4. marta proglašena je vanredna situacija.

 EXPRES - Opada vodostaj na reci Toplici

Simonović je podvukao da nivo reke Toplice ima tendenciju daljeg opadanja pa će se stanje na rekama potpuno normalizovati ukoliko u narednom periodu ne bude obilnijih padavina.

Na poplavljenim područjima u Liparskoj ulici, delu Donje Trnave, Suvoj česmi i drugim mestima sporadično su poplavljene podrumske i pomoćne prostorije u nekim domaćinstvima.

-Najugroženiji deo bio je na lokalitetu Mala Guba i Liparskoj ulici, gde su postavljene vreće sa peskom i napravljeni odbrambeni bedemi zbog prodiranja vode u kuće u romskom naselju  Mala Guba. Radi se o stambenim objektima koji su bez ikakvih dozvola i bespravno napravljeni uz samu obalu Toplice. U prihvatnom centru u zgradi „Sokolane“  smestili smo 75 osoba romske nacionalnosti, od koji je 35-oro dece i tri bebe, rekao je Simonović.

Zahvaljujući velikom angažovanju i stručnošću radnika JKP „Hammeum“ u veoma kratkom roku je normalizovano vodosnabdevanje u nižim zonama grada, koje je zbog isključenja pumpi na pumpnim stanicama Grčki mlin i Bumburek bilo u prekidu.

Sekretar Crvenog krsta u Prokuplju Dragan Subotić ističe da su u zbrinjavanju lica sa ugroženih područja veliku pomoć imali od strane lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Turističko-sportske organizacije, mnogobrojnih volontera i drugih ustanova.

-Ovo je jedna od najboljih organizovanih akcija smaštaja lica sa ugroženih područja. Svim osobama obezbeđeni su dušeci, ćebad, hrana, higijenska sredstva, lekarska pomoć a onima kojima je potrebna, dodatna hrana za bebe i grejanje, rekao je Subotić.

-Najbitnije je da tokom ove poplave nismo imali ni jednu povređenu osobu,izjavio je Simonović koji se zahvalio svim javnim preduzećima,ustanovama, organizacijama i građanima koji su aktivno učestvovali u sprovođenju mera Opštinskog štaba za vanredne situacije.

 

Dodaj komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Redakcija expres vesti ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije expres vesti.

 EXPRES - Opada vodostaj na reci Toplici

065 333 90 29

info@expres.rs

DMC Firewall is a Joomla Security extension!